perjantai 13. syyskuuta 2013

Oppia opuksista?

Tajusin tilanneeni keväämmällä ihkaensimmäisen valokuvakirjani sen löytyessä toissapäivänä eteisen ilmaisjakelun seasta. Hintaa en enää muista, mutta uskoisin laskun olevan jo maksettu, opus kun perille asti pääsi. Availin nidettä aavistuksen jännittäen mitä tuleman piti.

Ajatus kirjan ostamisesta tuli jonkin valokuvaussivuston tai -foorumin linkistä todennäköisesti myöhään aamuyöstä. Photo RAW:n nettisaitilla oli mainioita otoksia instaallaatioista maisemakuvien kautta potretteihin ja ajattelin käsinkosketeltavan opuksen antavan inspiraatiota kuvaamiseen. Ideoiden metsästäminen itsensä ammattilaisvalokuvaajiksi tai valokuvataiteilijoiksi kutsuvien töistä kuvittelisi olevan kohtuullisen vaivatonta.

Kuvittelisi.

Ensimielipide kirjasesta oli pettynyt. Keskinkertaisia otoksia, jotka kyllä kertovat tarinaa, mutteivät luo sitä parhaimmillaan kuvista saatavaa huokauksenomaista whau-äännähdystä. Tummahkot sävyt eivät vakuuta katselijaa, vaikka maisemat sitä saattaisivat erilaisen sommittelun ja valotuksen kautta tehdä.

Aloin pohtia musiikkialan kirjallisuutta laskiessani opuksen käsistäni. Kuvakirjoista tuskin tullaan paremmaksi muusikoksi. Korkeintaan saadaan pukeutumisvinkkejä, mikäli aloitteleva soittaja haluaa kopioida maailmantähtien presenssiä. Nuottikirjoista ei inspiraation etsimisessä varmastikaan painavaa hyötyä ole. Harva rockbändissä aloittanut edes moisia osaa.

Tähtien elämänkerroista saisi elokuvan jos toisenkin kerrontatyylin vaihdellessa farssista tragediaan. Soitto-oppaita ja instrumenttien historiaa, sekä rakennetta käsitteleviä kirjoja on alan liikkeiden ja lainastojen hyllyt väärällään.

Ehkäpä jokainen niistä toimii muusana jollekulle. Musiikin luominen ja sen kanssa tekeminen ja eläminen on oppia päivästä toiseen. Michael Monroen elämänkerta opettaa harrastajan jaksamaan suvantovaiheet ja Nikki Sixxin Heroiinipäiväkirjat toimivat hyvänä huonona esimerkkinä. Simo Häyhän tarina herättää ajatuksia suuntaan ja toiseen, Aku Ankan pitäessä mielen virkeänä luomistauolla ulkohuoneessa.

Photo RAW:n valokuvakirjakin toimi lopulta inspiraationa. Ei kuvaamiselle, vaan kuvailulle tässä tekstissä.

-Timmy

[Tätä kirjoitettiin ladatessa kameran akkua uusiin seikkailuihin]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti