perjantai 20. syyskuuta 2013

Saunassa saundi paranee...

Alkoholin vaikutuksen alla laulu tuntuu luistavan monelta. Ujosti selvänä suoritteesta kieltäytyvät antautuvat äännähtelemään aamuyön tunneilla ilman sen suurempaa suggestiota. Alkuun tavaillaan muistin koirankorvaisilta lehtisiltä Ukkometson sanoja ja kohta jo kailotetaan kovempaa kuin muut öisillä kaduilla.

Saunassakin jotkut yön mittaan tuppaavat ilmaisemaan itseään ääneen. Nihkeistä kuusipaneeleista kaikuessa saa laulu erilaisen fiiliksen hien ja tervaisen saunatuoksun oheen. Harvoin sanat muistuvat alkosolistien mieleen ensiyrittämällä. Porukassa kaanon paranee. Yksi muistaa toisen säkeistön, toinen kolmannen. Yllättävän usein ne alkavat aina samalla tavalla kertosäkeen jälkeen. Ja eikun.

Laulut kuitenkin monasti ovat helpohkoja sikermiä, joiden sävelkulku vastaa perinteistä Jänisistuimaassa-vaikeusastetta. Eihän kukaan oikeasti juovuspäissän muista, miten se Bohemian Rhapsodyn C-osa oikeasti menee. Galileo figaro - magnifico!

Allekirjoittaneen se laittoi pohtimaan kappaleen tekovaihetta. Veikkaisin Loreenin Euphorian tekovaiheen olleen hyvinkin pitkälle kertosäkeen laulun ympärille palikoiden liimaamista. Kun solistin osuus otetaan kappaleesta pois jää jäljelle varsin vähän.

Soittimet edellä puuhunkin on kavuttu. Instrumentaalimusiikki jättää ynisijät kokonaan vaille huomiota. Turkulainen Kiveskives vie musiikin ilosanomaa ilman sen suurempia lauleloita. Samaa tekee Yakuzi Pato. Näihin yhtyeihin ei solistia tarvita. Kaikki sanottava sanotaan soittimin. Ja erinoimaisesti vielä.

Sitten on yhtyeet, joidenka kappaleiden rakennustyylistä ei voi sanoa muuta, kuin Bravo! Onnistuneita otoksia on maailma pullollaan. Oivana esimerkkinä pitäisin YUP:n Me Viihdytämme Teitä -stygeä.

Koettakaapa laulaa se saunassa kappaletta ennen kuulemattomalle.

-Timmy

[Korpon bastu in my mind]

1 kommentti:

  1. Saman voi liittää helposti moneen muuhunkin arkipäiväiseen asiaan. Alias ja Kimble pyörivät edelleen kännissä pelattavien pelien ykkösinä, romanttisten komedioiden katsominen ihastuksen kanssa on viihdyttävää ja helppoina puheenaiheina sää ja edellisviikon/päivän ryyppyilta toimivat poikkeuksetta.

    Helpot asiat eivät yleensä ole piristettä aivoilla, mutta niiden avulla pääsee kokemaan yhteisöllisyyden tunnetta parhaimmillaan. Sitä ne saunalaulutkin ovat.

    VastaaPoista